Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. Moldova 1, Mesager, 6 iulie 2009, ora 21.00
Studiu de caz. Moldova 1, Mesager, 6 iulie 2009, ora 21.00
09.07.2009

Comentariul Videomonitorului de astazi vizeaza relatarea, inserata la rubrica „Alegeri 2009”  in cadrul programului informativ Mesager din 6 iulie, ora 21.00, de la Moldova 1, despre o conferinta de presa, organizata de PCRM. Protagonistul ei, Igor Dodon, candidat pe listele PCRM in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, a abordat diverse probleme de ordin economic. El s-a referit la programul anticriza, la preturile la motorina si gazele naturale, la creditul rusesc de 500 milioane de dolari acordat Republicii Moldova.

Relatarea de la acest eveniment a fost realizata in coordonatele stirii electorale descriptive. Acest tip de stire  solicita de la autor reproducerea fidela, directa prin inserturi sau indirecta, a discursurilor  participantilor la evenimentul electoral respectiv. La prima vedere, autorul materialului in cauza s-a conformat acestei rigori el a enuntat spusele lui I.Dodon. Examinarea atenta a relatarii date, insa, releva o serie de detalii ce comporta derogari importante de la normele profesionale si de la Reglementarileinterne cu privire la reflectarea de catre IPNA „Teleradio-Moldova”  acampaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29iulie 2009.

  1. Relatarea examinata cuprinde, intr-o maniera camuflata, aprecierea si opinia autorului asupra evenimentului reflectat

Autorul relatarii a efectuat selectarea si ierarhizarea subiectelor abordate de Igor Dodon. Astfel, dintre toate subiectele tratate de protagonistul conferintei de presa, autorul a acordat prioritate acuzelor, aduse de Dodon concurentilor electorali, care, potrivit opiniei reprezentantului PCRM, nu dispune de  un program anticriza. Prioritizarea  acestei opinii in relatare a fost relevata discretionar, practic, de 3 ori:

  • prima data declaratia respectiva a fost fixata in lead-ul stirii electorale, citit de prezentatorul programului (Reprezentantii partidelor liberale speculeaza pe marginea situatiei economice din tara fara sa propuna solutii realizabile. Declaratia apartine candidatului la functia de deputat din partea PCRM Igor Dodon. Potrivit lui, PCRM este unica formatiune care a propus masuri anticriza spre deosebire de oponentii politici);
  • a doua oara – in set names latin1;INSERTul spuselor lui I.Dodon (Mihai Eminescu spunea: e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune. O parte din oponentii nostri politici vin doar cu declaratii: vom asigura asta, insa cum...de ce nu explica tuturor sa intelegem si noi... cum. Foarte simplu de ce nu explica  -  deoarece nu stiu cum. Este foarte  simplu sa declari ca vor fi 700-800-900 de euro sau vom tripla bugetul si asa mai departe, insa cum. Nimeni dintre acesti colegi nu vine  cu aceste detalii);
  • a treia oara – in spusele autorului (Potrivit lui Igor Dodon, Partidul Comunistilor din Republica Moldova este unica formatiune care a propus masuri anticriza spre deosebire de oponentii sai politici care lanseaza doar mesaje politice  si nu au propuneri concrete de relansare a economiei  nationale in conditii de criza).

Procedeul dat, cunoscut si ca argumentul repetitiei (argumentum ad nauseam), utilizat in retorica politicenilor si in propaganda, in cazul nostru poate fi interpretat ca o modalitate  camuflata de exprimare a atitudinii jurnalistului fata de asertiunea lui I.Dodon. Atare practica, insa, contravine art. 3, litera b din Reglementarile interneale IPNA „Compania Teleradio-Moldova” in care se spune: „Autoriireportajelor cu tematica electorala nu vor da aprecieri, nu vor emiteopinii proprii si judecati de valoare asupra evenimentului”.

  1. Continutul relatarii este dezechilibrat

Relatarea analizata cuprinde acuze in adresa unui concurent electoral. Normele profesionale referitoare la asemenea situatii revendica prezentarea echilibrata a opiniilor. John Hartley, autorul cunoscutului studiu Discursul stirilor  explica: „Echilibru inseamna o abordare de genul: „mai intai conservatorii au declarat.., iar laburistii au replicat...”. Autorul a ignorat aceasta norma, stipulata, de altfel, si in art. 3, litera c din Reglementarileinterne ale IPNA „Compania Teleradio-Moldova” in care se spune:„Continutul reportajelor cu tematica electorala va fi echilibrat,obiectiv si echidistant”.

In context, vom nota ca Moldova 1 aplica selectiv aceasta norma. Faptul consemnat este probat chiar de programul de stiri in care a fost inserata relatarea de referinta: acuzele unui alt concurent electoral (AMN) in adresa Ministerului Educatiei si Tineretului ca acestaar fi organizat ineficient examenele de bacalaureat au fostechilibrate, in mod firesc si profesional, de punctul de vedere alcolaboratorilor acestui minister. Acestmod de abordare, insa, nu a fost aplicat si in cazul relatariiexaminate, in consecinta, constatam continutul dezechilibrat alrelatarii.

Concluzie:

Relatarea de referinta a fost executata in afara coordonatelor profesionale ale jurnalismului de calitate. Modul in care a fost realizatacontravine prevederilor art.7 din Codul audiovizualului despreechilibrul si pluralismul politico-social si stipularilor citate din Reglementarileinterne cu privire la reflectarea de catre IPNA „Teleradio-Moldova”  acampaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29iulie 2009. In virtutea acestui fapt conchidem ca relatarea de referinta prejudiciaza statutul de institutie publica a Companiei „Teleradio-Moldova”.

Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(4.16667)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. Moldova 1, Mesager, 6 iulie 2009, ora 21.00
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 367995
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran