Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. N4, Obiectiv, 14 iulie, ora 19.30
Studiu de caz. N4, Obiectiv, 14 iulie, ora 19.30
17.07.2009

Videomonitorul de astăzi are în vizor relatarea despre şedinţa ordinară a Consiliului municipal Chişinău, inserată în programul de ştiri Obiectiv din 14 iulie, ora 19.30, de la postul de televiziune N4. Evenimentul în cauză, deşi prin actorii şi substanţa sa nu se înscrie direct în campania alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie,  a fost  utilizat de N4 în calitate de prilej pentru agitaţie în defavoarea unor concurenţi electorali din apropiatul scrutin.

Activitatea instituţiilor reprezentative, inclusiv, de talie locală, trezeşte interesul justificat al cetăţenilor. Prin urmare, mass-media, reflectând-o, vine, pe de o parte, să asigure informarea oamenilor asupra treburilor publice, iar, pe de altă parte, realizează transparenţa activităţii administraţiilor publice. În context, considerăm motivată relatarea N4 de la şedinţa din 14 aprilie a Consiliului municipal Chişinău.

Substanţa informativă a relatării examinate este inconsistentă  

Telespectatorului  i s-a servit o ştire inconsistentă din punct de vedere informativ. Astfel din relatarea analizată, el a aflat următoarele amănunte despre evenimentul reflectat:

  • Consiliul municipal Chişinău a aprobat componenţa birourilor electorale;
  • şedinţa vizată a fost sistată la iniţiativa preşedintelui fracţiunii Partidului Liberal care a propus trimiterea spre reexaminare a tuturor documentelor;
  • forul reprezentativ municipal nu reuşeşte a opta oară să delibereze  treburile publice.

Firesc era  ca N4 să comunice cetăţenilor şi alte lucruri pentru ca ei   să-şi creeze propria judecată despre activitatea Consiliului municipal, inclusiv:

  • agenda de lucru a şedinţei respective;
  • date despre prezenţa consilierilor;
  • subiectele nesoluţionate (în afară de cele menţionate – problema câinilor maidanezi, a transportului public);
  • diverse puncte de vedere asupra cauzelor contramandării şedinţei  etc.

Relatarea examinată a evitat, însă, să ofere acestea şi alte detalii relevante, substanţa ei informativă  fiind substituită copios de judecăţi de valoare. 

Relatarea jurnalistică evoluează în mesaj propagandistic

Şedinţa ordinară a Consiliului municipal, eveniment, în fond, lipsit de implicaţii directe în campania pentru alegerile parlamentare anticipate, în relatarea de referinţă a obţinut în mod discreţionar conotaţii electorale evidente. Acest fapt derivă din chiar lead-ul ştirii: „Show-ul politic din Consiliul municipal Chişinău va fi organizat şi în viitorul parlament de către liberali, susţin consilierii municipali”.

Lead-ul a determinat în întregime conţinutul relatării. În acest sens, vom remarca aplicarea unor argumente, inadecvate pentru un text jurnalistic, dar frecvente în agitaţia electorală a actorilor politici. Astfel autorul ştirii a recurs la argumentul majorităţii, invocat în lead-ul ştrii – „susţin consilierii municipali”, deşi în ştire s-a făcut referinţă la un singur consilier.

Relatarea este axată de asemenea pe contrapunerea fracţiunilor PCRM (aceasta este avantajată, relevându-se că la insistenţa ei a fost aprobată componenţa birourilor electorale, 14 iulie fiind termenul limită) şi cele ale PL, PLDM, AMN, care boicotează şedinţele consiliului din care motiv ele au fost catalogate drept iresponsabile faţă de alegători („problemele capitalei din nou rămân în voia soartei, mai ales că şi primarul municipiului Dorin Chirtoacă este degrevat din funcţie pentru a se ocupa de campanie electorală”).

Opiniile părţii acuzate sunt lipsă (ştirea nu cuprinde motivarea pledoariei liberale de a suspenda şedinţa consiliului, precum şi replica primarului general şi a directorului Regiei Transport Electric cărora li s-a adus anumite acuze), din care motiv relatarea suferă de dezechilibru şi parţialitate.  

Duelul verbal, prezentat copios în corpusul relatării, între un grup de muncitori de la Regia Transport Electric şi consilierul AMN Oleg Cernei conţine acuze clare în adresa acestuia de implicare în evenimentele din 7 aprilie. Faptul acesta este consemnat în discursul corespondentului (Muncitorii i-au spus lui Cernei că liberalii se ocupă doar de politică amintindu-i despre prezenţa acestui la protestele  din 7 aprilie unde incita tinerii să dea foc), în set names latin1;INSERTul spuselor muncitorilor, precum şi în secvenţele video din arhiva redacţiei. Partea acuzată şi în acest caz a fost lăsată fără replică. Segmentul dat din relatarea analizată denotă totodată intenţia necamuflată a N4 de a submina autoritatea unor actori politici, antrenaţi în campania alegerilor parlamentare anticipate. De aici deducem conotaţiile certe electorale ale acestei relatări.

E de remarcat în mod deosebit faptul că relatarea, inserând duelul verbal de referinţă, a conferit dimensiuni publice apelului unuia dintre muncitori de a da foc primăriei. În felul acesta N4  se face responsabil pentru asemenea apeluri.

Mesajul relatării a căpătat conotaţii propagandistice vădite graţie discursului unuia dintre consilieri,  Oleg Onişcenco, care a îndemnat alegătorii să nu voteze formaţiunile politice liberale în ziua de 29 iulie, precum şi datorită ataşării unui clip cu tentă electorală clară. Acesta conţine imaginile liderilor PL urmate de cele ale şobolanilor şi maidanezilor. Contextualizarea dată, însoţită de cuvintele cântate  - „Suntem cu toţii....”  relevă scopul neafişat al relatării examinate – subminarea autorităţii concurenţilor electorali neagreaţi de N4 şi mobilizarea electoratului în favoarea actorului politic preferat.   

În concluzie vom nota: materialul analizat în virtutea factorilor invocaţi a pierdut din calităţile sale jurnalistice, devenind  un instrument al agitaţiei electorale. Asemenea contribuţii ale unei instituţii media contravine prevederilor art.47 al Codului electoral, precum şi art. 4 al Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile în noul Parlament din 29 iulie în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, aprobat prin decizia Comisiei Electorale Centrale, nr.2641 din 23 iunie 2009. Constatăm de asemenea că relatarea de referinţă a fot difuzată de N4 la câteva zile după difuzarea comunicatului de presă al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în care această autoritate publică a recomandat instituţiilor audiovizuale „să asigure în programele de ştiri imparţialitatea, echilibrul şi favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere ale concurenţilor, iar în cazul subiectelor ce vizează situaţii de conflict, să respecte principiul de informare din mai multe surse”.  

Videomonitorul este realizat în cadrul Proiectului„Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2009 şi sporirea impactului monitorizărilor prin vizualizarea cazurilor de încălcare flagrantă a prevederilor legale şi a deontologiei profesionale”. Acest proiect este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Conţinutul comentariului nu reflectă, neapărat, viziunea Fundaţiei Eurasia, Sida/Asdi sau USAID.
Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(3.5)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. N4, Obiectiv, 14 iulie, ora 19.30
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 386521
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran