Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. N4, Obiectiv, 27 iulie, 19.30
Studiu de caz. N4, Obiectiv, 27 iulie, 19.30
02.08.2009

Videomonitorul de astăzi are în vizor o ştire difuzată în programul informativ Obiectiv din 27 iulie, ora 19.30, de la postul de televiziune N4. Materialul televizual respectiv abordează distorsionat şi parţial evenimentul electoral – conferinţa de totalizare a campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate, organizată de PL, PLDM şi AMN, în cadrul căreia protagoniştii ei au chemat alegătorii să  le acorde sprijin în scrutinul din 29 iulie.

În ce a constat esenţa mesajului promovat de evenimentul electoral vizat?

Trei formaţiuni politice liberale – PL, PLDM şi AMN pe 27 iulie, ultima zi de agitaţie electorală în campania pentru alegerile parlamentare anticipate, a decis să organizeze o conferinţă de presă, în cadrul căreia să facă bilanţul electoralei şi să adreseze un mesaj comun alegătorilor înainte de ziua scrutinului. Iată ce a relatat despre acest eveniment, bunăoară, site-ul www.stireazilei.md: “Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal şi ai Alianţei „Moldova Noastra”, însoţiţi de ceilalţi 38 de deputaţi, s-au adunat dis-de-dimineaţă în scuarul Europei, de la intrarea în Grădina Publică „Ştefan Cel Mare”. În boxe răsunau cântecele regretaţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, iar deputaţii şi-au dat mâna şi s-au îmbrăţişat ca nişte adevăraţi prieteni, ce luptă pentru o cauză comună – viitorul european al Republicii Moldova.

“Suntem în faţa dumneavoastră, cele trei partide de opoziţie, care am refuzat la mandatul de deputat în numele viitorului european. Noi ne asumăm să scoatem ţara din impas, să ne integrăm treptat în Uniunea Europeana, ca fiecare cetăţean, indiferent de naţionalitate, să simtă că e cetăţean al unui stat cu viitor”, a declarat, de la tribuna amplasată în scuar, liderul PL, Mihai Ghimpu”,  se arată în materialul difuzat de www.stireazilei.md.

Preşedintele PLDM, Vladimir Filat, în cadrul evenimentului de referinţă,  a declarat (cităm din comunicatul amplasat pe site-ul partidului): „Aşa cum ne-am angajat plenar în faţa societăţii, Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut o campanie constructivă, am propus soluţii pentru problemele cu care ne confruntăm. PLDM nu s-a dedat atacurilor la persoană, nu a calomniat concurenţii electorali şi a făcut eforturi susţinute pentru a oferi posibilitate cetăţenilor să voteze liber la 29 iulie şi să facă o alegere conştientă. Republica Moldova are nevoie de o nouă guvernare legal constituită şi reprezentativă, rezultată în urma unui vot conştient şi nu a unei manipulări sau dezinformări”.

29 iulie poate că este ultima şansă. Noi trebuie să alegem între întuneric şi viitor, între sărăcie şi bunăstare, să alegem viitorul european al Republicii Moldova. Opoziţia va fi unită până când nu vom soluţiona toate problemele tării noastre”, a declarat, la rândul sau, liderul AMN, Serafim Urechean.

Chemăm cetăţenii să respingă hotărât frica, sărăcia şi dictatura şi la 29 iulie să voteze pentru viitorul european al tării noastre. Să facem aşa încât după alegeri să privim în ochii copiilor noştri cu simţul datoriei împlinite. Dumnezeu să binecuvânteze ţara noastră, Republica Moldova!”, a spus vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase.

În finalul conferinţei, a fost prezentat, în română şi în rusă, apelul comun al PL, PLDM şi AMN către cetăţenii  Republicii Moldova. “Alegerile parlamentare din 29 iulie sunt un test de maturitate politică a societăţii noastre, se arăta în apelul adresat. Avem şansa istorică să ne despărţim, pentru totdeauna, de trecutul comunist; să alegem o guvernare democratică şi responsabilă, prin care să punem bazele statului de drept, în care fiecare cetăţean să aibă posibilitatea să-şi manifeste liber şi nestingherit capacităţile sale creatoare; să asigurăm un trai decent în Republica Moldova. Dacă vom acţiona împreună, dacă vom fi într-un gând şi vom exprima o vrere, schimbarea în bine a Republicii Moldova se va produce cu siguranţă şi vom deveni stăpâni la noi acasă. Opoziţia Unită – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa „Moldova Noastră” – face apel către toţi adepţii şi simpatizanţii săi, către toţi cetăţenii ţării noastre, locuitori ai satelor şi oraşelor, reprezentanţi ai grupurilor etnice, către cei plecaţi peste hotare, dar care mereu sunt cu gândul la copiii şi părinţii rămaşi la baştină, să participe la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, să respingă hotărât frica, sărăcia şi dictatura, să voteze pentru libertate, democraţie şi viitorul european al Republicii Moldova!”

Mesajul evenimentului, axat în coordonatele valorice ale platformelor electorale ale formaţiunilor politice liberale respective, probează aspiraţia lor de a fortifica Republica Moldova ca stat democratic şi de drept.

Ce a relatat N4 de la evenimentul electoral de referinţă?

N4  a comunicat telespectatorilor trei fapte documentare: primul – conferinţa a fost organizată de PL şi PLDM; al doilea – la conferinţă a fost prezentă “şi AMN”, al treilea – conferinţa a fost consacrată totalurilor electoralei.

Materialul televizual analizat de la N4 a cuprins de asemenea o secvenţă audio de fundal ce, în opinia acestui post tv, reda atât atmosfera în care s-a desfăşurat conferinţa, cât şi esenţa ei. Este vorba de anumite frânturi din cântecul “Trei culori”, interpretat de regretaţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

N4 a distorsionat mesajul actorilor electorali

Faptele documentare cuprinse în ştire au fost supuse interpretării subiective, în frecvente cazuri, recurgându-se la falsuri directe sau camuflate, acestea substituind registrul argumentativ de rigoare. Vom exemplifica.

  1. N4 a reprodus în două rânduri secvenţa audio de fundal (frânturi din cântecul “Trei culori” în interpretarea Doinei şi a lui Ion Aldea-Teordorovici). Repetarea ei a fost utilizată de N4 drept argument pentru a-i conferi, în mod discreţionar, evenimentului electoral vizat o anume conotaţie  - unionistă, în fapt, improprie (argumentele pot fi extrase din compartimentul precedent al acestei analize), ca, ulterior, în acest temei (fals), să se pretindă justificarea unui set de aserţiuni, în special celea din debutul materialului: “Pe această notă unionistă a luat sfârşit campania electorală pentru partidele liberale. Cu melodii ce cheamă la distrugerea Moldovei ca stat şi unirea lui cu o ţară vecină, PL şi PLD au organizat astăzi o conferinţă de presă privind totalurile electoralei”.
  2. N4 afirmă nefondat că organizatori ai evenimentului vizat au fost 2 partide (PL şi PLDM), în fapt – au fost trei (PL, PLDM şi AMN);
  3. N4 denaturează faptele când afirmă că AMN a acumulat “doar 2,6 procente din votul alegătorilor”. În realitate, este vorba de rezultatele unui sondaj – Barometrul Opiniei Publice, organizat de Institutul de Politici Publice.
  4. N4, în mod subiectiv, afirmă: “În întreaga activitate a liberalilor de la constituire a acestor partide s-a pus accentul pe mesajele de unire a ţării noastre cu România”. Consultarea programelor de partid şi a platformelor lor electorale infirmă acest lucru. Cităm din Programul PL, compartimentul XI  Politica externă: Direcţiile principale ale politicii externe a Republicii Moldova derivă din politica internă, din interesele naţionale vitale pentru: a) consolidarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin intensificarea eforturilor pe plan extern în vederea reglementării conflictului transnistrean”. Platforma electorală “Împreună pentru Moldova” în anticipatele din 29 iulie 2009 a PLDM descrie clar raporturile dintre Republica Moldova şi România (comp.5.2).
  5. N4 face afirmaţii gratuite („Şi anul trecut, cu exact 7 luni înainte de 7 aprilie liderul PL Dorin Chirtoacă chema lumea în Piaţa Marii Adunări Naţionale la distrugerea statalităţii moldoveneşti şi alipirea ţării noastre la un alt stat”), deoarece afirmaţiile lui fragmentare preluate din discursul din 31 august 2008, în mod decontextualizat, nu confirmă spusele respective.
  6. N4 în mod tendenţios relevă presupusele legături dintre cântecele Doinei şi ale lui Ion Aldea-Teodorovici de la conferinţa vizată, discursul lui D. Chirtoacă din 31 august 2008 şi sloganele scandate în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. În consecinţă, postul tv forţează telespectatorul să trateze PL, PLDM şi AMN ca forţe ce cheamă „la distrugerea statalităţii moldoveneşti şi alipirea ţării noastre la un alt stat”.

 

În altă ordine de idei vom menţiona, că N4 a prezentat un singur punct de vedere asupra problemelor abordate. Actorii politici vizaţi au fost lipsiţi de dreptul de a-şi expune viziunile. Faptele consemnate au fost abordate fugitiv, fără a se oferi detalii despre mesajul conferinţei de presă abordate. Din acest considerent calificăm ştirea ca fiind inconsistentă din perspectiva substanţei ei informative.

În concluzie constatăm că materialul televizual analizat a denaturat mesajul evenimentului electoral, conferindu-i conotaţii improprii, şi a avut un impact manipulatoriu în raport cu opinia publică. Atare abordare contravine normelor profesionale şi principiilor mediatizării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor parlamentare, stipulate în Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile în noul Parlament din 29 iulie 2009 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova (aprobat prin hotărârea CEC nr.2641 din 23 iunie 2009)

Videomonitorul este realizat în cadrul Proiectului „Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2009 şi sporirea impactului monitorizărilor prin vizualizarea cazurilor de încălcare flagrantă a prevederilor legale şi a deontologiei profesionale”. Acest proiect este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Conţinutul comentariului nu reflectă, neapărat, viziunea Fundaţiei Eurasia, Sida/Asdi sau USAID.

Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(5)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. N4, Obiectiv, 27 iulie, 19.30
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 386521
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran