Română
English
Prima Despe APEL Contacte
Căutare
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. EuTV, Monitor, 11 august, ora 21.00
Studiu de caz. EuTV, Monitor, 11 august, ora 21.00
14.08.2009

Ştirea, consacrată deciziei Curţii Constituţionale de a admite spre examinare demersul PPCD prin care acest partid politic solicită renumărarea voturilor de la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, vădeşte abordarea pasională şi unilaterală a subiectului de referinţă.

Radiodifuzorii în ultimul timp, mai ales în perioadele electorale şi cele postelectorale, tratează multiple subiecte ce trezesc controverse din partea actorilor politici. În context, normele profesionale şi actele legislative în vigoare revendică din partea instituţiilor audiovizuale o abordare imparţială şi echilibrată. Amintim în această ordine de idei că punctul 4, litera “c” din articolul 7 al Codului Audiovizualului stipulează că pentru respectarea echilibrului politico-social, echidistanţei şi obiectivităţii, radiodifuzori vor plasa fiecare ştire astfel încât „în cazul subiectelor ce vizează situaţii de conflict, să se respecte principiul de informare din mai multe surse”.

EuTV a tratat demersul PPCD în temeiul unei surse de documentare

Materialul televizual analizat cade direct sub incidenţa acestei prevederi din cel puţin două considerente. Primul rezidă în faptul că ştirea face referinţă la un subiect, estimat în mod diferit de concurenţii electorali (e vorba de rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie). Dovadă, în acest sens, serveşte, bunăoară,  demersul PPCD care cere renumărarea voturilor. „Până în prezent la Curtea Constituţională nu au fost înregistrate sesizări de acest gen şi de la alte partide politice”, constată EuTV. Prin urmare, putem admite că formaţiunile respective au alte puncte de vedere sau nu au obiecţii suficiente pentru a se solidariza cu PPCD. Circumstanţele date pot provoca, dacă nu o situaţie de conflict, atunci cel puţin una marcată de disensiuni, cu siguranţa. Iată de ce faptul consemnat implică, negreşit, prezentarea viziunilor altor partide asupra subiectului abordat.

Oportunitatea consultării surselor multiple este dictată şi de acuzele de duplicitate şi amoralitate, aduse, fie şi indirect, unor formaţiuni politice: „Pe noi ne miră această politică duplicitară şi, de fapt, amorală a celor care au sesizat încălcările din alegerile din 5 aprilie şi iată din alegerile din 29 iulie care sunt la fel constatate foarte multe încălcări ale legislaţiei electorale, aduse argumente foarte clare şi ei tac”. Teza reprodusă, citată de EuTV din discursul lui Radu Buşilă, reprezentant al PPCD la CEC, provoacă, în opinia noastră, o situaţie de conflict. Deşi normele profesionale şi prevederile legale amintite revendică echilibrarea opiniilor în asemenea situaţii, EuTV a lăsat fără replică afirmaţia aluzivă a reprezentantului PPCD la CEC. Puncte de vedere diverse sau adverse puteau să vină şi din partea CEC-ului, observatorilor locali şi internaţionali acreditaţi la scrutinul din 29 iulie.

EuTV, tratând demersul PPCD în temeiul unei singure surse, se arată angajat în promovarea lui şi, prin urmare,  probează tratarea dezechilibrată a subiectului dat.

EuTV a abordat pasional subiectul ştirii

Caracterul disproporţionat al ştirii de la EuTV este consolidat de parţialitatea făţişă afişată de acest post tv.  Această valenţă  este articulată în chiar mesajul prezentatorului programului de ştiri: „Curtea Constituţională a acceptat demersul Partidului Popular Creştin Democrat  care cere renumărarea voturilor de la alegerile din 29 iulie. PPCD vine cu probe concludente care relevă că alegerile  anticipate s-au desfăşurat cu încălcări serioase ale legislaţiei în vigoare. Una dintre ele este că la scrutinul din 29 iulie au dispărut misterios peste 3 mii de buletine de vot. Chestiunea urmează să fie discutată vineri  într-o şedinţă publică  la Curtea Constituţională” (subl. ne aparţin – n.a.). Atitudinea estimativă este reluată şi în textul corespondentului („Neregulile şi încălcările semnalate de PPCD în cadrul scrutinului din 29 iulie sunt cele mai grave, înregistrate vre-o dată, susţin creştin-democraţii. PPCD vine cu probe (? – n.a.) în acest sens şi au depus un demers  la 6 august la Curtea Constituţională” (subl. ne aparţin – n.a.). Ansamblul calificativelor utilizate denotă, în opinia noastră, străduinţa postului EuTV de a se solidariza cu demersul formaţiunii politice de referinţă.

În concluzie constatăm că ştirea difuzată de EuTV furnizează suficiente probe ce atestă abordarea atitudinal-parţială în detrimentul celei echidistante a unui subiect de interes public, iar aplicarea unei singure surse de documentare într-o situaţie de conflict diminuează valoarea lui şi denotă devierea postului tv de la prevederile Codului Audiovizualului. Se pare, că EuTV în felul acesta continuă practica din perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Atunci actorii politici personalizaţi şi cei instituţionalizaţi, reprezentând PPCD-ul, au fost mediatizaţi în contexte exclusiv pozitive, iar în 146 de cazuri  din totalul de 305 de ştiri cu caracter conflictual EuTV a recurs la o sursă de informaţie (a se vedea: http://apel.md/public/upload/md_13_Raport_Monitor_FINAL_rom.pdf).

Videomonitorul este realizat în cadrul Proiectului„Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2009 şi sporirea impactului monitorizărilor prin vizualizarea cazurilor de încălcare flagrantă a prevederilor legale şi a deontologiei profesionale”. Acest proiect este susţinut financiar de Fundaţia Eurasia din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Conţinutul comentariului nu reflectă, neapărat, viziunea Fundaţiei Eurasia, Sida/Asdi sau USAID.
Rău Satisfăcător Mediu Bun Excelent
(1)
Comentarii (0) Adaugă comentarii
Nume:
Comentariu:
 
PrimaVideomonitorStudiu de caz. EuTV, Monitor, 11 august, ora 21.00
 
 
Sus
Activităţi  |  Comunicate  |  Cercetari  |  Documente  |  Legislatie  |  Referinţe utile
Vizitatori : 386522
(+373 22) 204-766,(+373 22) 21-12-54
 
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions
Creat de Trimaran